2 Eylül 2011 Cuma

İzmir'lilere ve İzmir'i özleyenlere özel bir yazı....

BOYOZ VE İZMİR'Lİ.





“Boyoz‚ tulum peyniri‚ kaynamış yumurta ve çay. İzmir, sırf bu yüzden bile seni seviyorum” diyor gurbette yaşayan bir İzmirli, kendisi gibi İzmir'i özleyenleri bir araya getiren bir internet sitesinde.



İzmir mutfağına, 1492 sonrasında İspanya'dan zorla göç ettirilerek İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumu tarafından kazandırılan, İspanyolca bohça anlamına gelen “bollos” (boyos) kelimesinden adını alan boyoz, İzmir dışında çok bilinmediğinden ve başka bir kentte satışı yapılmadığından, gurbetteki İzmirlilerin kente ilişkin en büyük özlemleri arasında yer alıyor.



Boyoz böyle yapılıyor / Foto Galeri



İzmirliler, Ramazan Bayramı'nda özledikleri kahvaltı keyfi için boyoz fırınlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.



AVRAM USTA'NIN GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR



Un, çiçek yağı ve tahin kullanılarak hazırlanan tuzlu bir tür çörek olan boyozu İzmirlilere sevdiren kişinin, Kemeraltı'ndaki fırınında uzun yıllar sadece boyoz pişiren Avram Usta olduğu varsayılıyor. Ölümünün ardından yıllar sonra bile çoğu fırın tarafından onun adıyla satılan boyozların geleneğini, Avram Usta'nın yanında çıraklık yapan babalarından devraldıkları fırını işleten Akar kardeşler sürdürüyor.



Babası Mustafa Akar'ın Avram Usta'nın yanında küçük yaşta çırak olarak işe başladığını ifade eden İrfan Akar, başka şehirlerden gelen yoğun talebe karşın oldukça meşakkatli bir yapım süreci sonunda 20-25 kat çok ince hamurun üst üste gelmesiyle oluşan boyozun ustasının sayısının çok az olduğunu, bu nedenle de fazla yaygınlaşamadığını kaydetti.



Akar, babalarının ve Avram Usta'nın tarifine uyarak, en iyi malzemeleri seçip sabah 04.00'ten itibaren servise sunduklarını, özellikle Ankara ve İstanbul'dan kendilerini arayan müşterilerine de kargo ile boyoz yolladıklarını söyledi. Akar, gelen talepler karşısında boyozun dondurulmuş ve paketlenmiş olarak satılması yönünde çalışma başlattıklarını, bu yolla hem farklı şehirlerde yaşayan İzmirlilerin özlemine son vereceklerini, hem de İzmirli olmayanların boyozla tanışmasını sağlayacaklarını kaydetti.



Aile işletmesinde yıllardır çalışmasına ve her gün boyozla iç içe olmasına karşın, bu üründen bıkmadığını ve hala kahvaltısını boyozla yaptığını ifade eden Akar, “Sigarayı bıraktım, boyozu bırakamam, öyle bir alışkanlık” diye konuştu.



15 SAATTE PİŞEN YUMURTA İLE SERVİS EDİLİYOR



İzmir'in kendine has lezzeti boyoz, halk arasında “işbirlikçisi” olarak nitelendirilen haşlanmış yumurta ile birlikte tüketiliyor, ancak boyozun yanındaki yumurta bilinenden oldukça farklı şekilde hazırlanıyor.



Boyozun piştiği kara fırınlara ılık olduğu saatlerde yerleştirilen yumurtalar, 14-15 saat süreyle su kaynama noktasına gelmeden haşlanıyor.

Boyoz, aynı adla, İspanyol Sefarad kültürünün etkilerini taşıyan İspanya'da, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin ve Peru'da da bolca tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor.

11 yorum:

  1. Sevgili Nazif'ciğim,
    İzmir'de kaldığımız sürece sürekli yediğimiz ve hala tadına doyamadığımız boyoz ve işbirlikçisi hakkında hiçbir şey bilmediğimi öğrenmiş oldum sayende. :))
    Teşekkürler bilgilendirdiğin için.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sevgili Metin,
    yaz ayları ile birlikte çok az girebildiğim bloga ısınma turları atarak bir yazı ile başlamak istedim.Gelecek günlerimizde yine hep beraber olduğumuzda boyoz ,yumurta ve çay üçlüsünü tüketirken aldığımız kiloların hesabını yapmamanın da mutluluğunu yaşarız umarım.
    Sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. O kadar sene izmir'de kaldım, ne yedim ne de duydum. İzmir dönüşü Çiğdem bahsetti ama almak kısmet olmadı. İzmir'e bir daha gelmek kısmet olursa bunu mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Üniversiteyi bitirip de işe başladığımız yıllarda
    evde kahvaltı yapmak zor geldiği zamanlarda sabah fırından yeni çıkmış boyoz ve peynir ve yumurta ve de yanında çay... hem doyururdu hemde enerji verirdi.Hey gidi günler heyyy......
    Yememiş ve tatmamış arkadaşlarımıza İzmir de bir sabah yedirmek dileğiyle......

    YanıtlaSil
  6. İnanmıyorum Kadriye, :))))
    Bu kadar yıl İzmir'de gerek kahvaltı olarak gerekse de acıktığına hiç yoluna çıkmadı mı boyoz?

    Nazif, bu ağır görevi unutma lütfen!!! Buluştuğumuzda bir boyoz partisi yapalım.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. NAZİFCİĞİM DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER.
    HARİKASIN.

    CANIM BOYOZ ÇEKTİ,,,, AHHHH İZMİR AHHHH.,

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler Ciğer's bize İzmir'in güzelliklerinden ve özelliklerinden birini hatırlattığın için... Pasaport, boyoz ve güzel bir çay....offff. Özledim..

    YanıtlaSil
  9. Nazifciğim, Güzel İzmir in güzel tatlarından Boyoz u böylesi güzel bir sunumla tanıttığın, özleyenlere hatırlattığın, bilmeyenlere merak ettirdiğin için teşekkürler:-)
    Canı Boyoz çekenlere özel kargo yapılır arkadaşlarım siparişlerinizi ve kargo adreslerinizi bekliyorum:-)
    Ama tabiiki yerinde sıcak sıcak yemek bambaşka olur:-)))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Figen,
    boyozu kargoyla göndermeyelim ki hep beraber burada yiyebilelim.Düşünsene tüm sevdiklerimiz karşımızda ve biz bata çıka boyoz yiyip pasaportta
    keyif yapıyoruz.öf ulen öfff efkarlandım şimdi:(((

    YanıtlaSil
  11. FİGENCİĞİM KARGO İLE BOYOZ TEKLİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER, ÇOK DÜŞÜNCELİSİN ARKADAŞIM, SAĞOL.
    EKİM'DE GELİRKEN, KENDİNLE BİRLİKTE BOYOZ İSTERİM CANIMCIM.
    BEKLİYORUM.

    ALOOOO CUMHUR !!!! SESİN ÇIKMIYOR...
    EKİMDEKİ İSTANBUL KONSERİ İLE İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK VAR MI???
    HABERLERİNİ BEKLİYORUM.

    YanıtlaSil