18 Eylül 2013 Çarşamba

İSG UZMANLIĞI HAKKINDA BİR KAÇ SÖZ

Merhabalar,
TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve 18-20 Nisan 2013 tarihleri arasında Adana Çukurova Üniversitesi'nde yapılan VII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'ne kurumumuz adına izleyici olarak katıldım.
Kongrede konuşmacıların dikkat çektikleri hususlar şunlardı:

1. İSG uzmanları, işveren vekili olarak çalışacakları için, işyerinde meydana gelecek olaylar ( iş kazası ) hakkında hukuk karşısında sorumlu olacaklardır.
2. Aynı uzmanlar, işyerlerinde tespit etmiş oldukları olumsuzlukları, alınması gereken tedbirleri işverene bildirecek ve yerine getirilmesini isteyeceklerdir. İşveren yerine getirmez ise bu durumu Bakanlığa bildirerek işverenlerini ihbar etmekle yükümlüdürler.
3. Bu yükümlülüğü yerine getiren uzmanı işveren işte tutar mı? Hem ücretini işverenden alacaksın, hem ona zaman ve maliyet yükleyeceksin, hem de Bakanlığa şikayet edeceksin. İşveren de tüm bunlara sessizce katlanacak!!!
4. İşyerinde meydana gelen bir iş kazasında, öncelikle uzmana ne tür tespit yaptığını ( risk analizi ), işçiye tam ve yeterli eğitim verilip verilmediğini, alınması gereken güvenlik tedbirlerini soracaklar ve hukuk karşısında işveren vekili olarak hesap verecekler.

Yani kısaca, çalışırken uzman ama risk olması durumunda, gerekli tedbirleri almayan işveren vekili pozisyonunda olacaklar. Bu da tabii pek güzel bir durum değil.

Sevgili Çiğdem'ciğim,
Burada konuyu daha uzun bir şekilde aktaramam. Sadece aklıma gelen notlarımı paylaştım. Bu ve benzer konularda daha fazla bilgiyi mail ile paylaşabilirim. Aldığın eğitim gerçekten çok güzel. Eğitimcilerine bu durumları sorarsan ( ve tabii ki hukukçulara da ) daha detaylı bilgi alabilirsin.
Kongrede TMMOB ve değişik işkollarının temsilcileri, bu kanunun özellikle işverenleri sorumluluktan kurtararak İSG uzmanlarına yıkma kanunu olduğunu söylediklerinde Bakanlık temsilcileri "bu kanunun iyi niyetle yola çıkılarak hazırlandığını, İSG uzmanlarına istihdam sağladığını, işverenlere yükümlülükler getirdiğini ve bu şekilde işçinin yanında olan bir kanun olduğunu söylediler, ancak İSG uzmanlarının yukarıda belirtilen sorunlarının hukuksal bir sorun olmayacağını ya da işverenler karşısında güvencede olacaklarını söyleyemediler.

Bu konudaki endişelerimi paylaşayım istedim.

Sevgilerimle...